Daan: "Ik leerde dat mijn observaties als trainee en starter in deze sector waardevoller zijn dan ik dacht."

Daan Zwaan (27) is oud-trainee en studeerde Sociale Geografie. Hij werkt als projectmedewerker woonformules bij Woonzorg Nederland. Bij deze corporatie werkte hij ook de laatste periode van zijn traineeship.

Als iemand je vraagt hoe je je tijd als trainee moet omschrijven, wat zeg je dan?
Als een ideale start van mijn carrière! Er is tijdens het traineeship naast het vakinhoudelijke,  veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling. Alles wat je leert neem je ook weer meer naar je werk. Ik heb zoveel over mezelf geleerd, ook privé. Daarnaast vind ik de rol van trainee heel tof.  Je wordt gestimuleerd om de status quo te onderzoeken en mag overal meekijken. De trainingen van Talent in Huis geven daar handvatten voor.

Het groepsproces sprak me ook heel erg aan. Je start als vreemden van elkaar en naarmate te tijd vordert leer je elkaar beter kennen.  Ik heb echt de kwetsbaarheden en krachten van mijn mede-trainees leren kennen. Je leert door anderen ook naar jezelf te kijken. Dat heeft me veel gebracht.

Wat heb je naast werkervaring aan dit traineeship over gehouden?
Negen nieuwe vrienden. Daar hoef ik niet lang over na te denken. Het programma verbindt. We ontwikkelden en leerden samen tijdens de trainingen. Allemaal wel op onze eigen manier. Dat zorgde voor een bijzondere band. Die band werd vooral versterkt door de tweedaagse trainingen. Twee dagen training met een overnachting in Utrecht. Na het avondprogramma gingen we vaak nog borrelen in de stad en napraten over de training. Die gezelligheid heb ik er echt aan over gehouden. Dat waren hele leuke tijden!

Wat is het meest memorabele moment van je traineeship?
1) De rondleiding door Utrecht met een voormalig dakloze! Door de bril van een dakloze leerden wij de stad Utrecht kennen. Ik was vooral onder de indruk van de betreffende man. Ik zag van dichtbij welke impact  dakloosheid en verslaving heeft op iemands mentale gesteldheid. Dit zijn ook de mensen die wij in de sector huisvesten. Ik kon me toen ineens goed voorstellen dat het soms lastig kan zijn om deze mensen te helpen.

2) Wat ik echt een memorabel moment vindt is de groepsopdracht: het organiseren van de Meet en Show. Dat is het moment dat we na een traineeperiode met alle organisaties en trainees bij elkaar komen. We staan stil bij wat we tot nu toe bereikten, waar we staan in onze reis en hoe we kijken naar de toekomst. We organiseerden de hele Meet & Show zelf. We waren echt een soort klein productiebedrijfje die een compleet inhoudelijke dag  voor 30 professionals verzorgde. Om een mooi resultaat te bereiken moesten we als groep goed samenwerken. Dat was echt heel tof, dat hebben we goed gedaan!

Wat zou je toekomstige trainees absoluut aanraden?
Ik zou je aanraden om je af te vragen wat je qua persoonlijke ontwikkeling uit het programma wil halen.  Stel jezelf de vraag: Wat wil ik van mezelf beter ontwikkelen? Wat doe ik al goed en waar kan ik nog beter in worden? Sta eens stil bij wat je nodig hebt. Ik geef deze tip omdat ik tijdens de selectiedagen vooral inzette op mijn kennisvaardigheden. Ik stond zelf minder stil bij mijn persoonlijke uitdagingen. Terwijl dat ook onderdeel is van het programma. Het programma gaat over meer dan kennis hebben en vergaren. Het gaat over een reis die je maakt. En de doelen die je daar in stelt. Op persoonlijk en ook vakinhoudelijk niveau.

Van welk moment heb je het meest geleerd?
Ik leerde dat mijn observaties als trainee en starter in deze sector waardevoller zijn dan ik dacht. Elke periode schrijf je een adviesnotitie voor de organisatie waar je dan werkzaam bent. Tijdens de eerste periode vroeg ik me af of iemand stond te wachten op een advies van zo’n groentje als ik. Wat bleek? Het werd enorm waardevol gevonden. Ik merkte dat ik me niet zo bescheiden hoefde op te stellen. Je komt als trainee met een frisse blik de organisatie in en dat is op zichzelf al heel waardevol voor de organisatie.

Welke training is je het meest bijgebleven?
Ik kan me de training woonruimteverdeling nog goed herinneren. Een van de eerste trainingen uit het Talent in Huis programma. Tijdens de training werd me duidelijk hoe complex het woonruimte-verdeelsysteem in de Randstad is. Wie heeft er het meeste recht op een woning en waarom? Een lastige vraag. De training wisselde van theorie tot een toffe real-life game. Dat gaf mij inzichten over toewijzen van woningen en doorstroom. De trainingen waar mensen uit het veld kwamen praten vond ik sowieso heel vet. Dan gaat het gelijk leven. Je krijgt op die manier inzicht in verschillende invalshoeken. Dat gaf mij een mooi en compleet beeld.

Terug naar overzicht
©2016 Talent in huis   |   Disclaimer   |   Privacybeleid Plateau BV   |   Klachtenregeling Plateau   |   Algemene voorwaarden Plateau   |   Sitemap   |   Website: Webton.nl