Stuur een appje

“Ik houd me elke dag bezig met opdrachten die veel denkwerk van me vragen en die me nieuwe kennis opleveren.”

Koen van der Meulen

Alumnus - Nationale traineeship woningcorporaties

Koen van der Meulen (30) is trainee in Talent in Huis. Koen studeerde sociologie aan de UvA in Amsterdam, en deed na zijn HBO een pre-master stadssociologie. Nu werkt hij als trainee op de afdeling onderhoud bij corporatie Parteon in Wormerveer. Na Mozaiek Wonen uit Gouda is dit zijn tweede werkgever in het programma. In het derde halve jaar gaat hij bij WoonKracht10 aan de slag.

Ha Koen! Tof dat je dit interview wilt doen. Kun je mij vertellen waarom je voor Talent in Huis solliciteerde?

Ik werkte al twee jaar voor het traineeship in een functie die ik heel leuk vond, maar die me niet perse uitdaagde. Vandaar dat ik de stap zette om voor Talent in Huis te solliciteren. Nu houd ik me elke keer bezig met opdrachten die veel denkwerk van me vragen en die me nieuwe kennis opleveren. Ik wist tot voor kort bijvoorbeeld nog weinig van vastgoed en was op zoek naar nieuwe manieren van onderzoek doen en werken. Daar leer ik nu over bij Parteon. Ik hoopte dat Talent in Huis me die uitdaging zou bieden. En dat is gelukkig ook zo. Daarnaast wilde ik beter beleid leren schrijven. En op dat vlak leer ik nu veel.

Kun je iets meer vertellen over je opdracht bij Parteon?

Bij Parteon werk ik op de afdeling vastgoed. Als socioloog wist ik voor deze periode weinig van vastgoed. Toen ik bij Parteon startte, was veel dus nieuw. Dat vind ik superleuk. In het begin moest ik wel wat termen googelen, maar ik zit er nu goed in. Het valt me op hoe snel je dat leert en hoe gemakkelijk ik nu aansluiting vind bij onderhoudscollega’s. Ik houd me bij Parteon bezig met het verbeteren van onze vastgoedprocessen.

Parteon heeft onlangs de omslag gemaakt naar ‘vraag gestuurd onderhoud’. Dat betekent dat we bewoners meer regie willen geven over hun huis. Ze kunnen nu bijvoorbeeld aangeven wanneer hun badkamer, toilet of keuken aan vervanging toe is. Eerder besloten wij dat eenzijdig. Die omslag naar vraag gestuurd vastgoedonderhoud vraagt veel van onze organisatie. Mijn collega’s moeten anders leren werken. Ik werk mee aan die verandering, door de werkprocessen te analyseren en aan te passen. Dat doe ik aan de hand van de LEAN-methodiek. Het voordeel van werken met een nieuwe methode als LEAN, is dat ik nu weet hoe ik gestructureerd naar processen kan kijken. Ik zie sneller welke dingen opvallen, wat we kunnen verbeteren en hoe we dat kunnen doen. Ik had nog nooit op zo’n manier naar een proces gekeken. Dat is supertof. Ik leer daar veel van.

Wat heeft het traineeship je tot nu toe gebracht?

Voordat ik solliciteerde voor Talent in Huis, wist ik dat wel dat ik de corporatiesector interessant vond. Ik had alleen nog geen goed beeld van wat voor rol of functie goed bij me zou passen. Daar ben ik in het traineeship wel echt bewust mee bezig. Sowieso door verschillende functies te proberen in de drie halve jaren, maar ook in de trainingen. Ik vond het ook waardevol dat we voor het programma startte een drijfverenanalyse deden. Daaruit werd voor mij duidelijker wat voor type ik ben en wat voor rollen bij mij passen. Ook in de gesprekken die ik met mijn mentoren over die analyse had. Als ik mezelf nu vergelijk met wie ik was voor het traineeprogramma, dan ben ik nu echt verder in weten wat ik wil, hoe ik dat wil bereiken en wie ik ben.

Welke training is je echt bijgebleven?

De training adviesschrijven. Dat komt vooral omdat ik ook als persoonlijk leerdoel heb dat ik beter wil worden in het schrijven van beleidsstukken. En ik vond de trainer van die dag echt heel goed. Hij gaf hele goed tips en feedback op de stukken die we hadden ingestuurd en met de inhoud van de training zelf kon ik veel. Eerst schreef ik stukken gewoon zoals ik dacht dat het moest. Nu weet ik meer over het verschil tussen academisch schrijven en schrijven voor een organisatie en over hoe je ervoor zorgt dat je stukken ook echt impact hebben. Van die training heb ik dus veel geleerd.

Ik hoop dat ik aan het einde van het traineeship nog beter weet wat bij me past, zodat ik weet op welke functie ik ga solliciteren. Ik weet nu al veel meer, maar ik hoop er dan helemaal uit te zijn.

Wat zou je komende trainees aanraden?

Zie je traineeship vooral als een periode waarin je mag leren. Waarin je met iedereen mee mag kijken en mag bekijken wat voor werk je tof vindt bij de corporatie. Het is super normaal als je vraagt om bij andere afdelingen mee te lopen. En als je je in een onderwerp wilt verdiepen buiten je opdracht om, dan kan dat eigenlijk altijd. Mijn advies is: zorg dat je duidelijk hebt wat er van je verwacht wordt en zorg er daarna voor dat je die dingen die je wilt doen kunt doen en dat je daar de tijd voor krijgt.

Wil je bij een corporatie blijven werken na je traineeship?

Ja, daar ben ik wel uit. Dat wil ik. Sowieso!

De beste stap die jij nú kunt zetten!

Kom in beweging, groei en zet jouw volgende stap. Wij geloven in jouw potentie. En helpen je om jouw unieke kwaliteiten te ontwikkelen. Op de werkvloer. In onze trainingen. Met je mede-trainees. En individueel.

Neem contact opPlan een afspraak

 

We komen graag met je in contact

Voor werkgevers

Peter de Jong

Programmamanager & trainer

p.dejong@talentinhuis.nl
06-11730504

Voor starters

Heleen Backer-van Beusekom

Programmamedewerker

h.vanbeusekom@talentinhuis.nl
06-15220311

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van onze programma’s, events en nieuws? Schrijf je dan snel in en ontvang onze Talent in Huis – nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.