Stuur een appje

“Kiezen voor een trainee is kiezen voor beweging in je organisatie.”

Maarten van Gessel

Directeur-bestuurder bij het Gooi en Omstreken

Vandaag spreken we Maarten van Gessel, directeur-bestuurder bij Het Gooi en Omstreken in Hilversum. Het Gooi en Omstreken doet dit jaar voor het eerst mee aan Talent in Huis en heeft plek ter gelegenheid gesteld voor drie trainees. Maarten vertelt ons waarom zij kiezen voor jong talent, wat het belang is van een goede vraag, hoe hij kijkt naar creativiteit en wat hem tot nu toe het meest verraste sinds hun deelname aan het traineeprogramma.

Onwetendheid en wijsheid als krachtige combinatie

In een organisatie heb je mensen nodig die binnenstappen en uit een bepaalde vorm van onwetendheid vragen stellen. Die met een frisse blik iets opmerken en je op nieuwe gedachten brengen. Die de boel opschudden en daarmee bestaande patronen blootleggen. Dat vind ik belangrijk en daarom kiezen wij ervoor om deel te nemen aan het Talent in Huis-programma. De onwetendheid van deze generatie starters en de wijsheid van de generatie op de werkvloer vormen een krachtige combinatie. Er is veel potentie om van elkaar te leren. Wat je nu veel ziet in organisaties is dat er vaak dezelfde soort mensen werken. Mensen met dezelfde overtuigingen en gewoonten en dus ook dezelfde patronen. Dat is zonde want je riskeert daarmee dat je constant in vaste patronen opereert en wegdrijft van de ontwikkelingen die buiten afspelen. Ik geloof daarom dat het essentieel is om (jonge) mensen in je organisatie te hebben die nieuwe ideeën opperen, vragen stellen en nieuwsgierig zijn. Zo hebben we bij Het Gooi en Omstreken naast onze deelname aan Talent in Huis ook geïnvesteerd in het aantrekken van jonge mensen op junior posities. Daarvan zie ik terug dat de zaak echt wat losser wordt.

Klinkt alsof jullie de afgelopen tijd een flinke slag maakten in het aantrekken van nieuwe werknemers. Vertel eens, wat bedoel je daarmee? Dat de zaak wat losser wordt?

Je merkt dat de dynamiek in de organisatie verandert. Iedereen die we nieuw aannemen komt met een eigen ambitie en achtergrond de organisatie in en stelt op zijn of haar beurt allerlei vragen. Er ontstaat daardoor beweging, ruimte en ook wel eens wrijving. Dat hoort er allemaal bij. Ik vind het mooi om te zien hoe die wisselwerking ontstaat tussen de nieuwe en zittende medewerkers en wat daaruit voortkomt aan gesprekken en nieuwe ideeën. Zo zijn we zelf nu bezig met een aanpassing in onze kantoorinrichting. Onze trainee was hier nieuwsgierig naar en stelde vragen over de inrichting van onze werkplekken. Dit zorgde er bij ons voor dat we tot hele nieuwe inzichten kwamen en tot actie over gingen. Dat is toch precies wat je wil!

Jong talent verbinden aan de sector

Met het traineeprogramma zorgen we ervoor dat jong talent in aanraking komt met de corporatiesector. Ik vind dat heel belangrijk. Veel jonge mensen weten niet goed wat een woningcorporatie doet. Daarnaast heeft de sector nog steeds een duffe uitstraling, steeds minder weliswaar, maar het blijft toch wel een beetje het imago. Ik wil graag dat ze zien hoe leuk een corporatie kan zijn en wat er allemaal achter zit. Als je kijkt naar de behoefte van jonge mensen op de arbeidsmarkt zie je dat het creëren van een maatschappelijke meerwaarde en persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk wordt gevonden. Beide kan je in onze sector vinden. Je kan met ons werk een verschil maken in iemands persoonlijke leven. Dat raakt iedereen.

Wat mooi dat je daar zo naar kijkt en dat jullie tijd nemen om hierin te investeren. Je vertelde me net dat het belangrijk is om je te blijven ontwikkelen. Persoonlijk en ook professioneel. Jij hebt je natuurlijk in de afgelopen jaren ook ontwikkeld en was directeur binnen verschillende organisaties. Hoe blijf jij je steeds ontwikkelen? En wat gun jij trainees hierin?

Ruimte en evenwicht om te groeien

Ik geloof erin dat je nooit bent uitgeleerd of ophoudt met ontwikkelen. Ik probeer elke dag op zoek te gaan naar uitdagingen en kansen. Om dat te kunnen doen is het voor mij essentieel om het evenwicht te bewaren tussen mijn gezondheid, privé (ikzelf en relaties) en werk. Als dat op orde is, is er ruimte voor ontwikkeling en groei. Dat maakt dan ook waar ik nu kan zijn. Ik heb het gevoel dat de generaties na mij meer bezig zijn met het zoeken naar evenwicht. Ik wil ze daarom meegeven dat het belangrijk is om scherp te blijven op je eigen welbevinden. Blijf reflecteren en wees ook eerlijk. Wat vind je echt belangrijk ? Die vraag stel ik vaak aan mezelf, mijn medewerkers en ook mijn kinderen. Hoe verhoudt dat antwoord tot de inrichting van je leven? Ben je tevreden? Dan ben je volgens mij in evenwicht. Zo niet, dan is er werk aan de winkel. Ik gun jonge mensen en met name de trainees de ruimte om te ontdekken wat bij haar of hem past om zo verder te komen. Daarvoor is nodig dat we een veilig klimaat scheppen in de organisatie. Dat er ruimte is om vragen te stellen, ideeën te opperen en dat er goed naar elkaar wordt geluisterd. Want zo ontwikkelt iemand, zo ontstaat er groei. Zo ervaar ik dat ook in mijn carrière als directeur.

Groeien en ontwikkelen, dat staat centraal in Talent in Huis. Één van de doelen is om de trainees een versnelling te geven in hun ontwikkeling en ze op te leiden tot ‘creatieve toekomstmakers’. Mensen die kunnen zorgen voor vernieuwing en innovatie. Creativiteit is daar een voorwaarde voor. Hoe kijk jij naar creativiteit? En hoe zie je dat terug in je organisatie?

Vernieuwing begint bij een goede vraag

Creativiteit betekent voor mij dat je durft te denken aan dat wat er nog niet is. Dat je je afvraagt ‘wat zou er gebeuren als..?’ of ‘hoe komt het dat?’. Het stellen van een goede vraag is hierin heel belangrijk. Goede vragen komen het best tot hun recht in een omgeving waarin mensen hun oordeel uitstellen en vragen terug stellen. Het stellen van een goede vraag is immers belangrijker dan het geven van een volmaakt antwoord. Ik geloof daarin. Je ziet dit ook terug in onze organisatie. Sinds 2019 varen we een nieuwe koers, dit hebben we ondergebracht in de kernwaarden: Dichtbij, Doen, Dialoog en Duurzaam vooruit. Dit zegt wat over het gedrag dat wij van onze werknemers vragen. We hechten waarde aan persoonlijk contact, daadkracht, meedenken en kijken naar oplossingen en mogelijkheden. Om dat te kunnen moet je creatief zijn. Je bent op die manier namelijk altijd op zoek naar ruimte en nieuwe manieren van werken.

Jullie doen voor het eerst mee met het programma en je vertelde net dat je onder de indruk was van de energie die jullie deelname in de organisatie losmaakte. Vertel daar eens meer over.

Ik werd enorm verrast door het enthousiasme van de mensen die binnen onze organisatie betrokken waren bij de selectieprocedure van Talent in Huis. Zij waren na die eerste selectie dag zo blij. En dat terwijl we toen nog niet eens officieel trainees geselecteerd hadden! Dat enthousiasme werkte echt aanstekelijk in de organisatie. Wat daarin echt belangrijk is geweest is de professionele begeleiding die we ontvingen. Strak en to the point. Ik zie de begeleiding van Talent in Huis als voorwaarde van dit succes. Als je als corporatie bereid bent om in beweging te komen dan is dit programma de weg die daarnaartoe leidt. Kiezen voor een trainee is kiezen voor beweging in je organisatie.

Maarten, dankjewel voor dit interview en je mooie inzichten!

De beste stap die jij nú kunt zetten!

Wij geloven in de potentie van de nieuwe generatie. En helpen je die potentie ten volle in te zetten. Op de werkvloer. In onze trainingen. Samen met je collega’s. Wil je meer weten over Talent in Huis? Neem contact op of plan een afspraak!

Neem contact op Plan een afspraak

We komen graag met je in contact

Voor werkgevers

Peter de Jong

Programmamanager & trainer

p.dejong@talentinhuis.nl
06-11730504

Voor starters

Heleen Backer-van Beusekom

Programmamedewerker

h.vanbeusekom@talentinhuis.nl
06-15220311

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van onze programma’s, events en nieuws? Schrijf je dan snel in en ontvang onze Talent in Huis – nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.