Stuur een appje

”Woningcorporaties spelen een centrale rol in de directe leefomgeving van mensen.”

Amber Wubs

Alumna - MKW Traineeprogramma

Amber Wubs nam deel aan de eerste lichting  (2020-2021) van het MKW Traineeprogramma. Zij was trainee en bij Veluwonen, waar ze samenwerkte met directeur-bestuurder Marco de Wilde en Ons Huis Apeldoorn  waar ze samenwerkte met directeur-bestuurder Arjen Jongstra. Dit interview is afgenomen toen Amber trainee was, inmiddels werkt ze als Woonconsulent bij Ons Huis. 

Wat is je achtergrond en jouw ‘why’?

Mijn studie (religiewetenschappen) lijkt niet meteen een logisch begin van een loopbaan in de corporatiesector, maar mijn afstudeeronderzoek was dat eigenlijk wel. Ik heb destijds onderzoek gedaan naar positieve gezondheid in de Bijlmer. Een belangrijk onderdeel daarvan is de leefomgeving. Door in gesprek te gaan met bewoners en stakeholders kwam ik erachter dat woningcorporaties een hele centrale rol spelen in die directe leefomgeving, maar ook op het gebied van maatschappelijke issues. Dat was eigenlijk mijn kennismaking met de sector en na mijn studie ben ik gericht gaan zoeken naar een baan bij woningcorporaties. In mijn huidige opdracht staat de leefwereld van huurders centraal, met als inzet een goed beeld te vormen van wat huurders écht bezighoudt en hoe corporaties hier in de toekomst nog beter op in kunnen spelen.

Er zijn meer plekken waar je onderzoek kan doen naar de leefwereld van mensen, waarom kies je voor de corporatiesector?

Bij academisch onderzoek en onderzoeksinstituten is de inzet van het onderzoek vaak heel anders. Het onderzoek in buurten is dan vooral bedoeld om een theorie te testen of te onderbouwen; als het onderzoek afgerond is verdwijnt vaak snel hun belang in de buurt. Voor mij is de combinatie nu perfect. Ik mag de buurten in om onderzoek te doen, maar ik mag ook meedenken over de uitdagingen en kansen die ontstaan ná het onderzoek. Voor corporaties houdt hun belang in de buurt na mijn onderzoek namelijk niet op. Op deze manier maak je impact op langere termijn en belandt het advies niet in een laatje. Bovendien staat de leefwereld van de huurder in beide onderzoeken echt centraal: we gaan met een open blik erin en wat er ook uitkomt bij de huurders, dáár gaan we mee aan de slag.

Wat heeft je verrast in dit traineeship?

Allereerst de kennis, vaardigheden en expertise die je opdoet én de persoonlijke groei die je in sneltreinvaart doormaakt. Maar bovenal vind ik het echt bijzonder om te merken hoe mijn directeur-bestuurders omgaan met het traineetraject. Ze pakken echt de rol van coach en proberen er samen met en voor mij het meeste uit te halen. Ik heb het gevoel alsof ze echt samen met mij op avontuur gaan en buiten de gebaande paden willen treden van de sector. Het zijn daarin twee echte pioniers. .

Waar ben je over 5 jaar?

Sowieso nog steeds bij een woningcorporatie. Deze sector is echt bij uitstek de plek waar uitdagingen liggen op zoveel verschillende gebieden. We moeten aan de slag met duurzaamheid, kwetsbare bewoners, het woningtekort, de individualisering van de maatschappij, de positie van statushouders en nog vele andere maatschappelijke vraagstukken. Kortom, genoeg nog om mee aan de slag te gaan om Nederland toekomstbestendig te maken. En een andere reden waarom ik in de sector wil blijven: de energie van collega’s. Iedereen zet zich met hart en ziel in voor de huurders, is enorm gemotiveerd en maatschappelijk betrokken voor een gemeenschappelijk doel. Wie wil daar nou niet mee samenwerken?

 

Check hier de video waar o.a. Amber meer vertelt over het werk bij Veluwonen

 

De beste stap die nú jij kunt zetten!

Kom in beweging, groei en zet jouw volgende stap. Wij geloven in jouw potentie. En helpen je om jouw unieke kwaliteiten te ontwikkelen. Op de werkvloer. In onze trainingen. Met je mede-trainees. En individueel.

Neem contact opPlan een afspraak

 

We komen graag met je in contact

Voor werkgevers

Peter de Jong

Programmamanager & trainer

p.dejong@talentinhuis.nl
06-11730504

Voor starters

Heleen Backer-van Beusekom

Programmamedewerker

h.vanbeusekom@talentinhuis.nl
06-15220311

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van onze programma’s, events en nieuws? Schrijf je dan snel in en ontvang onze Talent in Huis – nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.