Stuur een appje

“Woningcorporaties zijn belangrijk bij het oplossen van het huisvestingsprobleem in Nederland. Ik wil bijdragen aan die oplossing.”

Berend Titulaer

Alumnus - Nationale traineeship woningcorporaties

Berend Titulaer (26), trainee bij Talent in Huis. Hij studeerde geschiedenis in Nijmegen en werkte tijdens zijn traineeship bij Woonwaarts (Nijmegen), werkt nu voor Omnia Wonen (Harderwijk) en gaat in zijn laatste halve jaar aan de slag branchevereniging Aedes (Den Haag).

Ha Berend! Je bent nu iets langer dan een half jaar trainee, weet je nog waarom jij vorig jaar voor het traineeship solliciteerde?

Ja, dat weet ik nog wel! Ik heb best wel lang gezocht naar wat ik nu eigenlijk echt wilde doen. Eerst heb ik de docentenopleiding gedaan, maar dat bleek toch niet helemaal mijn ding te zijn. Tegelijkertijd was ik in mijn studententijd al via mijn rol bij de studentenvakbond geïnteresseerd in het onderwerp wonen. Ik kreeg daar door hoe belangrijk woningcorporaties zijn in het huisvestingsprobleem dat we op dit moment in Nederland hebben. Ik besefte me dat ik wil bijdragen aan de oplossing van dat probleem. Maar wat ik dan precies wilde doen, dat wist ik nog niet. Toen ik over dit traineeship las, dacht ik: “Dit is echt perfect. Dit is de perfecte kans om die wereld in anderhalf jaar te leren kennen. Eigenlijk is het een hele uitgebreide snuffelstage waarin je ook nog de kans krijgt om echt impact te maken.

Wat kun je nu zeggen over de begeleiding die je tijdens het traineeship krijgt en je verdere ervaringen tot nu toe?

Bij Woonwaarts heb ik hele goede begeleiders gehad. Zowel mijn leidinggevende als mentor. Altijd als ik aangaf dat ik iets nodig had, namen ze de tijd. De start in januari was door corona wel wat apart, omdat op kantoor werken niet vanzelfsprekend was. Gelukkig mocht ik als trainee twee dagen in de week naar kantoor. Dat was toen best veel. Wat ik ook merkte was dat je als trainee heel veel uit je traineeship kunt halen door veel bij collega’s te vragen om mee te kijken bij hun werkzaamheden. Zo heb ik me in van alles kunnen verdiepen en een beeld gekregen van hoe breed het werkveld is. Van een specifieke casus waarin we met een sociaal wijkteam proberen een oplossing te bedenken om iemand er bovenop te helpen tot het maken van een nieuwbouwplan waarbij de hele stadsvisie komt kijken en je bezig bent met subsidietrajecten vanuit de provincie.

Wat was jouw opdracht bij je eerste woningcorporatie? En wat heb je kunnen betekenen?

Kort samengevat was de opdracht: denk na over de vraag hoe we mensen die op oudere leeftijd in een gezinswoning wonen kunnen bewegen om naar een passender appartement te verhuizen. Zodat zij prettig kunnen wonen en er voor gezinnen weer woningen vrij komen. Ik ben vrij grondig te werk gegaan en bij het begin begonnen. Hoe ziet de visie van de corporatie eruit? Waarom willen we dit? Over hoeveel woningen gaat het en waar staan die? En ik heb natuurlijk de mensen zelf geïnterviewd. Wat vinden zij? Willen zij wel verhuizen en wat helpt hen? Ik heb ook bij andere woningcorporaties gekeken wat er bij hen wel en niet werkt en waarom. Daarover heb ik een advies geschreven en gepresenteerd. Dit onderwerp leeft, de corporatie gaat ermee aan de slag en mijn stuk is een goede toevoeging geweest aan dat proces.

Talent in Huis gaat naast het opdoen van werkervaring ook over je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Hoe is dat voor jou?

Ik zie alle trainingen die ik mag volgen als een enorme bonus. Ik vind het heel tof om op zo’n gecoördineerde manier en samen met een groep gemotiveerde trainees bezig te kunnen zijn met groei. Met wie je bent. Dat ik in een sector mag gaan werken die ik sowieso heel interessant vind en daarbovenop een heel programma kan volgen, maakte dat ik echt heel blij was toen ik hoorde dat ik aangenomen was als trainee. We krijgen trainingen van experts uit het werkveld, met wie we ons kunnen verdiepen in onderwerpen als het woonruimteverdeelsysteem in Nederland. En tegelijkertijd krijg je de kans om samen met leeftijdsgenoten te ‘timmeren’ aan je persoonlijke ontwikkeling. Dat is best spannend, maar het levert ook veel op. In die zin is het traineeship wel echt iets anders dan een ‘gewone’ startersfunctie.

Dat klinkt goed! Tot slot: wat is jouw tip voor aanstaande trainees?

Probeer alle kansen die je krijgt om mee te kijken te grijpen. Durf op mensen af te stappen en je vraag te stellen. Op die manier maak je zoveel meer mee. Iedereen gunt je je ontwikkeling. Maak daar gebruik van!

Ik raad iedereen aan die een sociale of juist technische kant op wil in zijn carrière om je in de corporatiesector te verdiepen. Er komen zoveel interessante onderwerpen bij woningcorporaties samen dat er voor veel mensen mooie uitdagingen zijn. Het is echt een geweldig werkveld.

De beste stap die jij nú kunt zetten!

Kom in beweging, groei en zet jouw volgende stap. Wij geloven in jouw potentie. En helpen je om jouw unieke kwaliteiten te ontwikkelen. Op de werkvloer. In onze trainingen. Met je mede-trainees. En individueel.

Neem contact opPlan een afspraak

 

We komen graag met je in contact

Voor werkgevers

Peter de Jong

Programmamanager & trainer

p.dejong@talentinhuis.nl
06-11730504

Voor starters

Heleen Backer-van Beusekom

Programmamedewerker

h.vanbeusekom@talentinhuis.nl
06-15220311

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van onze programma’s, events en nieuws? Schrijf je dan snel in en ontvang onze Talent in Huis – nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.