Stuur een appje

“Ik zou toekomstige trainees aanraden om iets van jezelf te laten zien, je bent meer dan je opleiding.”

Dulcineia Lopes de Brito

Alumna - Nationale traineeship woningcorporaties

Dulcineia Lopes de Brito (27) is net klaar met haar traineeship bij Talent in Huis. Ze studeerde Culturele Antropologie en Sociologie waar ze zich specialiseerde in grootstedelijke vraagstukken en beleid. Ze werkte in haar traineeship bij Eigen Haard (Amsterdam), Intermaris (Hoorn) en vanaf bij Vestia (Rotterdam). Wij spraken haar vorige zomer, toen ze net bij haar tweede corporatie startte.

Als iemand je vraagt hoe je je tijd als trainee moet omschrijven, wat zeg je dan?

Na mijn master ben ik eerst begonnen als junior bij een organisatie en ik kan zeggen dat de rol van trainee een totaal andere ervaring brengt! Je zit niet vast aan een functiebeschrijving zoals dat wel het geval was bij mijn juniorfunctie. Als trainee mag je allerlei rollen vervullen en overal een kijkje in de keuken nemen. Je krijgt de tijd en ruimte om te onderzoeken wat je leuk vindt en bij je past. Dat werkt goed voor mij.

Wat heeft je tot nu toe het meest verrast?

De verschillen tussen corporaties verraste mij het meest. In essentie doen ze allemaal hetzelfde maar tegelijkertijd zijn ze onderling heel verschillend. In het eerste halfjaar werkte ik bij een kleinere corporatie en nu bij een grote corporatie van 600+ medewerkers. Dat is een groot verschil merk ik. Bij grote corporaties heb je bijvoorbeeld meer te maken met specialistische rollen. En medewerkers bij kleine corporaties hebben vaker een breder takenpakket. Gewoonweg omdat zij minder medewerkers hebben om de taken onder te verdelen. Daar stond ik vooraf eigenlijk niet bij stil. Dit helpt mij om aan te voelen wat bij me past. Ben ik iemand die zich graag specialiseert of wil ik van alles wat weten? De uitkomst bepaalt waar en hoe ik straks ga werken.

Wat denk je in de aankomende tijd nog te leren?

Ik hoop nog veel meer te leren over mijzelf en mijn handelen. Ik wil met de trainingen graag meer inzicht krijgen in mijn kwaliteiten en wat ik kan doen om die nog beter te ontwikkelen. Dat is ook iets wat de eerste corporatie mij meegaf: Focus op dat waar je goed in bent! Dat advies heb ik echt ter harte genomen. Verder wil ik ook veel nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Timemanagement bijvoorbeeld. Ik vind het prettig om volgens een bepaalde structuur te werken en efficiëntie staat bij mij voorop. Ik wil hier graag nog beter in worden.

Welke training is je het meest bijgebleven?

De training Projectmatig werken is me goed bijgebleven. Ik kan die kennis gelijk toepassen zodra ik een nieuw project start. Dat geldt ook voor de training Creatief Werken. Beiden gaven me tools om complexe vraagstukken op te lossen, de vraag achter de vraag te achterhalen en duidelijk af te bakenen. Ik gebruik het nu zelfs in privésituaties.

Wat denk je naast werkervaring nog meer aan dit traineeship over te houden?

Vooral veel zelfkennis! Wie ik ben, wat me goed ligt en wat niet. Dat begon eigenlijk al bij het Profile Dynamics rapport dat we voorafgaand aan het traineeship invulden. Dit profiel geef inzicht in je persoonlijke drijfveren. Toen ik mijn rapport las dacht ik ‘’O ja, zo ben ik echt! Interessant!’’ Ik zag mezelf terug op dat moment. Vanuit daar wil ik verder bouwen want zelfkennis neem je je hele leven mee en blijf je steeds aanvullen met nieuwe inzichten.

Wat zou je toekomstige trainees absoluut aanraden? Heb je tips?

Heel cliché: wees jezelf. Gebruik de selectiedagen om jezelf te laten zien. Je bent veel meer dan alleen je opleiding. Ik herinner me nog hele toffe pitches waar kandidaten iets unieks lieten zien. Zo was er een kandidaat die pitchte met een weegschaal in de hand en deze linkte aan een persoonlijk verhaal. Ze is toevallig ook één van de trainees van deze editie geworden. Kortom, positioneer je kwaliteiten en laat iets van jezelf zien. Die echtheid maakt mensen enthousiast! Bovendien zou ik ook zeggen: het traineeship levert super veel op. Je vormt nieuwe vriendschappen en houdt er toffe connecties aan over. Dus zeker solliciteren!

De beste stap die jij nú kunt zetten!

Kom in beweging, groei en zet jouw volgende stap. Wij geloven in jouw potentie. En helpen je om jouw unieke kwaliteiten te ontwikkelen. Op de werkvloer. In onze trainingen. Met je mede-trainees. En individueel.

Neem contact opPlan een afspraak

 

We komen graag met je in contact

Voor werkgevers

Peter de Jong

Programmamanager & trainer

p.dejong@talentinhuis.nl
06-11730504

Voor starters

Heleen Backer-van Beusekom

Programmamedewerker

h.vanbeusekom@talentinhuis.nl
06-15220311

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van onze programma’s, events en nieuws? Schrijf je dan snel in en ontvang onze Talent in Huis – nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.