Stuur een appje

“Talent in Huis is een snelkookpan. In een korte tijd leer je heel erg veel.”

Janneke Mekken

Alumna - Nationale traineeship woningcorporaties

Janneke Mekken leek met haar opleiding internationale ontwikkelingsstudies niet in het ‘geijkte hokje’ van de corporatiesector te passen. Misschien was haar traineeship juist daarom wel zo waardevol. Janneke vertelt over het programma: “Ik denk juist dat als je een hele gemixte pool van trainees hebt – je zoveel mogelijk types mensen bij elkaar in het programma hebt – je het beste resultaat krijgt, ook voor de corporaties.”

Een traineeship bij Talent in Huis was in mijn geval misschien niet helemaal voor de hand liggend gezien mijn achtergrond. Ik heb internationale ontwikkelingsstudies gestudeerd waarbij ik me specialiseerde in hoe mensen in wijken sociale netwerken opbouwen.
Ik kreeg vervolgens een baan in een organisatie voor ontwikkelingswerk. Het was heel anders dan ik me tijdens mijn studie had voorgesteld dus ben ik daar gestopt, en om de tijd te overbruggen draaide ik mee op de groepen als begeleider bij het Leger des Heils. Ondertussen was ik aan het rondkijken, want hoewel ik het werk superleuk en interessant vond, wilde ik een baan op mijn niveau waarbij ik echt de inhoud in kon.

Mijn interesse ligt heel erg bij hoe mensen wonen, waar ze veilig voelen en zich kunnen ontwikkelen… hoe mensen samenleven in een wijk. Ik heb wel iets met huisvesting; minder met de stenen en de financiële kant, maar ik ben erg geïnteresseerd in de mensen die er wonen en hoe zij een mooie en prettige woonomgeving kunnen hebben. Dus gesolliciteerd bij Talent In Huis. Mijn brief was blijkbaar goed genoeg en ik mocht komen speeddaten. Ik heb daar zulke leuke gesprekken gevoerd! Tijdens het anderhalf jaar durende traineeprogramma heb ik drie hele verschillende werkplekken gehad, beginnend bij Volksbelang bij Wijk bij Duurstede. Een kleine corporatie en voor mij echt een warm bad. Daarna ben ik naar Aedes gegaan; een brancheorganisatie. Daar ging het om de grote lijnen en het politieke spel. Ik vond het heel abstract – heel belangrijk hoor maar niet mijn ding. Haag Wonen was mijn derde plek. Daar heb ik hele interessante dingen gedaan; op het sociale vlak maar ook stedenbouwkundig. Terugkijkend zat ik bij Volksbelang gewoon het best op mijn plek.

Ik leerde heel veel over mijzelf tijdens het traineeship maar het was ook wel een hele pittige periode. Wat ik het meest over mezelf leerde was dat ik er best op één niche was ingegaan, dus de mensen – de huurders, maar ik heb ook heel erg het bredere palet van de woningmarkt leren kennen. En hoe meer je van iets weet des te interessanter je het gaat vinden. Zaken als hoe je een project leidt, welke beslissingen er op politiek niveau genomen moeten worden, beslissingen nemen over wát je gaat bouwen – maar ook hóé je gaat bouwen, de energiekant; energiebesparingen, zonnepanelen, energie neutrale woningen en hoe kan je huurders erbij betrekken… als ik er weer over nadenk, te veel om op te noemen!

Ik heb in die 18 maanden een sterke ontwikkeling gemaakt omdat het echt een hogedrukpan is. In korte tijd leer je gewoon heel erg veel. Ik herinner me dat we les hadden van Bernard van plan B, en dat heeft echt veel indruk gemaakt. De training ging erover dat als plan A niet werkt, wat best vaak gebeurt, zorg dan ook dat je een plan B hebt; een backup om op terug te vallen. Wat ik daar vandaag de dag aan heb? Eén van mijn werkzaamheden is het werven van vrijwilligers. Soms regent het aanbod, maar soms is het heel lastig om mensen te vinden. Daarom probeer ik dus nieuwe wegen te zoeken en andere bronnen aan te boren. Een plan B te hebben.

Tegen aankomende trainees Talent In Huis zou ik willen zeggen: Gewoon schrijven! Ik viel zelf ook niet helemaal in het geijkte hokje. Wij waren met z’n twaalven en iedereen had zijn eigen stokpaardje, die van mij was ‘de huurders’. Ik denk juist dat als je een hele gemixte pool van trainees hebt – je zoveel mogelijk types mensen bij elkaar in het programma hebt – je het beste resultaat krijgt, ook voor de corporaties.

De beste stap die jij nú kunt zetten!

Kom in beweging, groei en zet jouw volgende stap. Wij geloven in jouw potentie. En helpen je om jouw unieke kwaliteiten te ontwikkelen. Op de werkvloer. In onze trainingen. Met je mede-trainees. En individueel.

Neem contact opPlan een afspraak

 

We komen graag met je in contact

Voor werkgevers

Peter de Jong

Programmamanager & trainer

p.dejong@talentinhuis.nl
06-11730504

Voor starters

Heleen Backer-van Beusekom

Programmamedewerker

h.vanbeusekom@talentinhuis.nl
06-15220311

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van onze programma’s, events en nieuws? Schrijf je dan snel in en ontvang onze Talent in Huis – nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.