Stuur een appje

“Treed buiten je comfortzone, daar leer je het meest. Dat klinkt heel cliché, maar het is echt waar.”

Jerney Kielstra

Alumna - Nationale traineeship woningcorporaties

Jerney Kielstra (29) is oud-trainee en studeerde Nederlands Recht in Nijmegen. Ze werkt nu als bedrijfsjurist bij de Alliantie in Hilversum. Bij die corporatie werkte Jerney ook tijdens Talent in Huis. De andere twee halve jaren van het programma was ze trainee bij Groenwest (Woerden) en Rochdale (Amsterdam).

Je bent net klaar met je Talent in Huis-traineeship. Als iemand je nu vraagt naar je tijd als trainee, wat zeg je dan?

Ik koos heel bewust voor dit traineeship, omdat ik eerder bij een woningcorporatie stage had gelopen. Dat was zo goed bevallen dat ik graag bij een corporatie wilde werken na mijn afstuderen. Ik had alleen nooit verwacht dat ik zo’n sterke persoonlijke ontwikkeling zou doormaken. Dat heeft me verrast. Die aandacht voor persoonlijke ontwikkeling miste ik nog wel eens tijdens mijn studie. Wat ik echt heel sterk vind aan dit traineeship is dat je de kans krijgt om continue aan jezelf te werken en je lessen meteen in de praktijk te brengen. Daardoor heb ik snel kunnen groeien. Ik raad andere mensen in mijn omgeving nu ook aan om naar traineeships te kijken, want je hebt als trainee een hele bijzondere plek binnen een organisatie. Die positie brengt veel voordelen met zich mee. Je mag je richten op je persoonlijke ontwikkeling, daar mag je open over zijn én je krijgt de kans om je blik als nieuwkomer met de organisatie te delen. Ik heb eigenlijk zoveel gelachen en bijzondere dingen meegemaakt in dit programma, dat het moeilijk wordt om die tijd te evenaren nu ik klaar ben met het programma.

Kun je één voorbeeld van jouw persoonlijke groei geven?

Ik ben echt wel gegroeid op het gebied van ‘hoe functioneer ik binnen een organisatie?’. Daarin is mijn ‘leiderschap’, zoals dat in Talent in Huis heet, verbeterd. Ik merk dat ik niet meer zo bang ben om ergens voor te gaan staan. Niet voor wat ik denk en ook niet voor grote groepen mensen. Daarnaast kan ik steeds beter inschatte welke stijl van benaderen van een persoon goed past om de samenwerking soepel te laten verlopen en resultaat te bereiken. Er zijn meer dingen waarin ik merk dat ik gegroeid ben, maar dit is het eerste waar ik aan dacht.

Wat heb je naast werkervaring aan het traineeship overgehouden?

Ik weet veel beter wat voor soort organisatie bij mij past, omdat ik drie keer bij heel verschillende clubs heb gewerkt. Dat heeft wel tot een verrassende uitkomst geleid. Als je me aan het begin had gevraagd bij wat voor soort organisatie ik zou willen werken, had ik je verteld dat ik waarschijnlijk bij een kleine club zou gaan werken. En nu heb ik gekozen voor de Alliantie ( de grootste corporatie). Dat komt op dit moment ook echt omdat mijn ambities wat zijn veranderd. Daarnaast heb ik een netwerk opgebouwd én ik heb een hele waardevolle skill geleerd: tekenen! Ik probeer mijn boodschap nu vaker visueel over te brengen op collega’s. Dat vind ik leuk om te doen en ik merk dat het werkt.

Wat heeft je verrast aan het werk van woningcorporaties?

Ik kende de corporatiewereld natuurlijk al wel een beetje vanuit eerder werkervaring. Maar de huisbezoeken samen met collega’s van sociaal beheer hebben wel indruk gemaakt. Dan zie je huishoudens die het lastig hebben en de passie van collega’s om iets voor die mensen te betekenen. Mensen die bij woningcorporaties werken, hebben echt hart voor de zaak en doen belangrijk werk. En daar horen ook verhalen bij waar ik soms een nacht van wakker kan liggen. Werken bij een corporatie is voor mij ook kiezen voor een maatschappelijke bijdrage.

Wat zou je toekomstige trainees absoluut aanraden?

Treed buiten je comfortzone, daar leer je het meest. Dat klinkt heel cliché, maar het is echt waar. Ik heb dat veel gedaan tijdens de Dagen van Betekenis, de persoonlijke ontwikkeldagen van het traineeship. Door op die momenten te oefenen met dingen die ik normaal gesproken niet zo snel zou doen, leerde ik nieuw gedrag dat ik vervolgens in mijn werk kon toepassen. Daar heb ik zelfs complimenten van collega’s over gekregen. Voor iedereen is uit je comfortzone stappen iets anders, oefen daarmee en doe dat vaak!

Van welke momenten heb je het meest geleerd?

Pff, zo veel! In de trainingen heb erg veel geleerd van de diversiteit van onze groep. Ik merkte dat ik door goed te observeren en mezelf te verplaatsen in hun situatie, bijvoorbeeld tijdens intervisieoefeningen, zelf nadacht over hoe ik dingen aanpak. En je krijgt natuurlijk ook alle tips mee die anderen worden gegeven en die zij jou geven. Op de werkvloer bij de corporatie heb ik kunnen groeien doordat ik vertrouwen kreeg. Van een collega-jurist kreeg ik bijvoorbeeld een zaak toegewezen waar ik helemaal in mocht duiken. Ik maakte de zitting in de rechtbank mee en op dat moment zie je pas echt de andere belangen. Meteen merkte ik ook dat ik kan vertrouwen op mijn expertise. Corporaties zijn echt blij dat je er bent, geven je vertrouwen en dat maakt dat je kan groeien.

De beste stap die jij nú kunt zetten!

Kom in beweging, groei en zet jouw volgende stap. Wij geloven in jouw potentie. En helpen je om jouw unieke kwaliteiten te ontwikkelen. Op de werkvloer. In onze trainingen. Met je mede-trainees. En individueel.

Neem contact opPlan een afspraak

 

We komen graag met je in contact

Voor werkgevers

Peter de Jong

Programmamanager & trainer

p.dejong@talentinhuis.nl
06-11730504

Voor starters

Heleen Backer-van Beusekom

Programmamedewerker

h.vanbeusekom@talentinhuis.nl
06-15220311

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van onze programma’s, events en nieuws? Schrijf je dan snel in en ontvang onze Talent in Huis – nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.