Stuur een appje

Ik denk dat er weinig sectoren zijn waar je zo snel zoveel impact kunt maken.

Lieuwe Middelbrink

Alumnus - Nationale traineeship woningcorporaties

Ha Lieuwe! Je bent nu bijna halverwege je Talent in Huis-traineeship. Ben je nog steeds blij dat je gesolliciteerd hebt?

Daar kan ik natuurlijk geen nee op zeggen! Maar zeker! Ik ben heel blij dat ik een traineeship doe én dat ik in deze sector terecht ben gekomen. Als ik niet voor Talent in Huis gesolliciteerd zou hebben, maar direct gestart zou zijn in een ‘gewone baan’, zou ik nu niet zoveel aandacht hebben gehad voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Dat wordt nu gefaciliteerd en daardoor groei ik snel. Bovendien vind ik de uitdagingen bij woningcorporaties echt heel interessant. Het werk is veel veelzijdiger dan ik verwacht had.

Kun je daar een voorbeeld van geven?

Een van de dingen die me het meest bij is gebleven is dat ik met een wijkbeheerder meeging op bezoek bij een huurder. We kwamen thuis bij een man die zijn woning niet op orde had. In eerste instantie om een slot te repareren. Hij sliep in de woonkamer en overal lagen peuken. De wijkbeheerder ging daar heel goed mee om. Ondanks dat die man in eerste instantie best boos werd toen we hem aanspraken op de situatie bleef hij rustig en schakelde hulp in. Ik denk dat als hij in een woning van een particuliere verhuurder had gewoond, hij had mogen vertrekken en misschien wel op straat zou belanden. Daar was ik echt wel van onder de indruk. Zo’n voorbeeld laat zo goed zien waarom corporaties moeten doen wat ze doen. En dat motiveert mij enorm in mijn werk.

Jij startte je traineeship in ‘lockdown-tijd’, hoe heb je dat ervaren?

Ik wist natuurlijk uit de selectiedagen wat het traineeship inhield, maar het was wel spannend om te ervaren hoe dat er in praktijk uit ging zien. Ik moet wel zeggen dat ik even moest slikken toen ik hoorde dat mijn eerste periode in Vlissingen zou zijn, omdat dat best ver reizen is vanuit Leiden. Op een plek die ik nog niet kende en ook bij een organisatie die voor het eerst aan het traineeship meedeed. Nu kan ik zeggen dat ik daar echt heel veel heb geleerd. Ik ben heel hartelijk ontvangen. De directeur was zelfs mijn mentor. En ik heb een mooie opdracht mogen doen, waarin ik veel geleerd heb over de corporatiesector en over automatisering en digitalisering.

Kun je wat meer vertellen over die opdracht?

De corporatie vroeg mij om de sturingsbehoefte op strategisch niveau vorm te geven. Dat klinkt misschien ingewikkeld. Waar het op neerkomt is: kunnen we meten in hoeverre wij de doelen halen die we onszelf stellen? Ik heb onderzocht welke indicatoren je nodig hebt om daar inzicht in te krijgen. Wat wil je meten en hoe doe je dat? In de praktijk erg lastig: tijdens mijn opdracht merkte ik dan ook dat de corporatie dit niet altijd even duidelijk voor ogen had. Een goed voorbeeld is het thema leefbaarheid. Je wilt als corporatie bijdragen aan de leefbaarheid van de buurten waarin jouw woningen staan, want dat is goed voor de mensen die er wonen en goed voor de woningen zelf. Maar hoe meet je ‘leefbaarheid’? Dat is een lastige discussie.

Dat klinkt inderdaad als een uitdagende opdracht! Hoe heb je dat aangepakt?

Ik heb bij andere corporaties gekeken hoe zij dat doen. En ik heb met de wijkbeheerders van de corporatie een creatieve sessie gehouden om samen te bepalen wat goede indicatoren zijn. Die methode had ik net geleerd in het traineeship en hielp om samen met collega’s antwoord op de vraag te krijgen. Uiteindelijk heb ik een demodashboard gebouwd en een stappenplan geschreven waarin ik aangeef hoe je een indicator in een dashboard opbouwt. Ook heb ik een beleidskader gemaakt dat de organisatie helpt om een onderscheid te maken tussen datamanagement, datasturing en data science.

Je werkt nu bij De Alliantie, na l’escaut de tweede corporatie uit jouw traineeship. Wat kun je zeggen over die wissel?

Dat het heel waardevol is om het verschil tussen organisaties te ervaren. L’escaut is in vergelijking met De Alliantie een kleinere organisatie en heeft veel mensen in dienst met een breed takenpakket. Dat betekent dat je als trainee sneller ‘expert’ bent op een thema en daardoor soms ook makkelijker invloed hebt. Bij de Alliantie zijn er veel meer specialistische functies. Zo zijn er bijvoorbeeld Data Scientists, Asset Analisten en Asset Managers. Zij werken allemaal met tig verschillende applicaties. Ook gebruiken collega’s drones om vastgoed in kaart brengen. We gebruiken vaak nieuwe software en werken onder andere aan het voorspellen van vastgoedonderhoud met algoritmes. Er is hier dus veel ruimte om te experimenteren.

Tot slot: wat heeft je het meest verbaasd aan de corporatiewereld?

Dat er zoveel te doen valt. Corporaties kunnen juist nu mensen met bètastudies gebruiken, omdat die echt iets toevoegen aan wat er al is. Als je een technische opleiding hebt en je gaat bij een corporatie werken, stap je in een wereld met heel veel mogelijkheden. Jouw expertise kan de sector echt verder helpen. Ik denk dat er weinig sectoren zijn waar je zo snel zoveel impact kunt maken. Ook nog eens op ontzettend belangrijke en interessante thema’s als de energietransitie, procesverbetering en vastgoedontwikkeling.

De beste stap die jij nú kunt zetten!

Kom in beweging, groei en zet jouw volgende stap. Wij geloven in jouw potentie. En helpen je om jouw unieke kwaliteiten te ontwikkelen. Op de werkvloer. In onze trainingen. Met je mede-trainees. En individueel.

Neem contact opPlan een afspraak

 

We komen graag met je in contact

Voor werkgevers

Peter de Jong

Programmamanager & trainer

p.dejong@talentinhuis.nl
06-11730504

Voor starters

Heleen Backer-van Beusekom

Programmamedewerker

h.vanbeusekom@talentinhuis.nl
06-15220311

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van onze programma’s, events en nieuws? Schrijf je dan snel in en ontvang onze Talent in Huis – nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.